Els tres primers minuts de l’univers

És un altre dels llibres que em vaig llegir en trajectes entre les estacions de Provença i Universitat Autònoma. Estudiar a la UAB tenia això: limitava força la vida social però a canvi em va permetre conèixer Flaubert, Zola, Gógol… i també Heisenberg, Gamow, Weinberg… Ja m’estava bé.

[@more@]

Steven Weinberg és un dels grans físics teòrics del segle XX, que l’any 1977 (dos anys abans que li concedissin el premi Nobel) ens va regalar aquesta obra mestra de la divulgació científica i va tenir l’encert de triar el millor títol possible. Perquè no cal llegir-se el llibre per intuir que ens parla del Big Bang i perquè desperta automàticament la curiositat: “què tenen d’especial aquests tres primers minuts?”. I perquè, un cop llegit, és impossible oblidar la dada de en quin moment l’univers va ser prou fred per permetre que comencés la síntesi d’elements químics (que tingués sentit parlar de la taula periòdica).

Pocs llibres tinc tant associats a un determinat moment com aquest. Des d’un punt de vista objectiu, perquè tres dècades després caldria revisar a fons el contingut d’allò que Weinberg explica. És, però, una objecció menor i encara ara en recomanaria la lectura, perquè he trobat pocs llibres de divulgació que transmetin tanta passió i tanta curiositat com aquest. Què es va formar abans, les primeres estrelles o les galàxies? Em sembla que va ser aquí on vaig llegir per primer cop sobre el model inflacionari i el bosó de Higgs. Si va ser així entendreu perquè en tinc un record tan intens, i si no ho va ser –si la memòria em traeix- us podeu fer una idea de fins a quin punt em va impressionar: fins atribuir-li més mèrits dels que té. La passió em cega.

Des d’un punt de vista subjectiu, “Els tres primers minuts de l’univers” estaran per sempre associats un moment molt especial -tant d’esperances i il·lusions- en què jo estava fent un salt: encara no era un físic, però ja era més que un aspirant a.

PS D’avui en vuit: “Romeu i Julieta”, de William Shakespeare.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.